Wat vooraf ging ...

Elektrische voertuigen worden steeds vaker gebruikt, mede onder impuls van de overheid, en maken uiteraard ook gebruik van parkings. Naar aanleiding van incidenten en sterk uiteenlopende adviezen, worden steeds meer vragen gesteld over de brandveiligheidsvoorschriften in dit verband.

Een heldere, pragmatische regel van goed vakmanschap voor de brandveiligheid in verband met elektrische voertuigen in parkings, opgesteld en ondersteund door de betrokken partijen, is daarom een noodzaak.

Fireforum vzw nam in deze context een initiatief om deze regel van goed vakmanschap (RGV) op te stellen om bij te dragen aan de verbetering van de brandveiligheid door meer coherente en kwaliteitsvolle voorschriften voor elektrische voertuigen in parkings zowel op technisch als organisatorisch vlak.

Een eerste versie van de RGV werd in september 2021 gepubliceerd met alle betrokken partijen voor ogen (gebruikers, beheerders, ontwerpers, installateurs, overheden, … al dan niet gespecialiseerd, al dan niet met voorkennis) en werd gevalideerd door de leden van Fireforum vzw (zie Ledenlijst – Fireforum : AGORIA, BVV - Brandweervereniging Vlaanderen, Firepronet, ISIB, PFPA, FOD IBZ, KCCE, Beprobel, Prebes, Fedustria, essenscia PolyMatters, NAV, ORI, Netwerk Brandweer, BouwUnie, Buildwise) en vertegenwoordigers van andere organisaties en sectoren zoals: Brandweer Brussel, Assuralia en actoren uit de verzekeringssector, EV Belgium, RéZonWal, Volta, Low Emission Mobility Platform.

De tweede editie ...

In maart 2022 vroeg de Minister van Binnenlandse Zaken haar administratie om wetgeving over hetzelfde onderwerp op te stellen. De opdracht werd toevertrouwd aan de Hoge Raad voor beveiliging tegen Brand en Ontploffing.

De werkgroep, samengesteld uit leden van de Hoge Raad (FOD IBZ, FOD WASO, FOD Economie, Regie der Gebouwen, Agoria, ANPI, ORI, Buildwise, COMEOS, HRZKMO, Netwerk Brandweer, ReZonWal, DBDMH), heeft zijn werkzaamheden gebaseerd op de RGV opgesteld door Fireforum en heeft die grondig herzien.

Deze nieuwe versie van de RGV werd gevalideerd door alle leden van de Hoge Raad (zie Ledenlijst – Hoge Raad) en is nu de referentie als regel van goed vakmanschap voor de risicoanalyse en de evaluatie van de behoeftes voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de gesloten parkings moeten voldoen om elektrische voertuigen te parkeren.

 

Deze nieuwe versie is vanaf nu beschikbaar op de website van Fireforum. Zie https://www.fireforum.be/voorschriften/rgv-elektrische-voertuigen-in-parkings

 

Webinar "RGV elektrische voertuigen in parkings - 2de editie"

Noteer alvast 24 november 2023 in het Nederlands of 23 november 2023 in het Frans in jullie agenda. Fireforum organiseert dan een gratis webinar van 13u tot 14u waarin we deze nieuwe editie en de context voorstellen. Meer nieuws hierover volgt.